Bolvormige wezens

tuin-der-lusten_2
De tuin der lusten – Jeroen Bosch

Sessie ‘De kracht van verbeelding en verhalen’ in opdracht van BOL.com 

In den beginne waarin alles nog een groot oceanisch geheel was, hadden de goden ons als grote bolvormige wezens geschapen. Met vier armen, vier benen, twee hoofden en een groot rond lijf. Er waren drie soorten mensen: mannetje-mannetje, vrouwtje-vrouwtje en mannetje-vrouwtje. Oppergod Zeus was trots, hij had wezens gemaakt naar zijn eigen beeld: heel krachtig en machtig en vervuld van levensvreugde.

Wij mensen hadden erg enorm veel lol en ‘Fun’ in ons leven. We hadden namelijk alle kwaliteiten in ons verenigd, die van zowel het mannelijke als het vrouwelijke, die van het rationele en het emotionele, die van het hart en het hoofd, hard en zacht. We hadden de macht om zoveel naar ons hand te zetten, dat we op een zeker moment hoogmoedig werden. En zoals hoogmoedige wezens doen: die willen nog meer macht.
Dus bedachten wij bolvormige wezens ons: “Dat wat die goden daar kunnen, kunnen wij ook. Wij willen ook vormen en wezens scheppen naar ons eigen beeld.”

“Hoho”, zei Mars op een dag, toen alle goden bijeen waren op de Olympus. “Dit gaat me te ver. Ze denken toch niet dat ze goden zijn? Dit wil ik stoppen, ik wil die mensen uit de weg ruimen. Ik beroep mij hier op mijn Eigenaarschap als mede-scheppende God.”
“Wacht”, zei Zeus die bang was dat zijn meesterwerk vernietigd zou worden. “Wacht. Als we ze nou door midden splijten, zijn ze maar half zo hoogmoedig en zijn er twee keer zoveel mensen om ons te vereren.”
Dat was een Innovatief plan, vond iedereen. Dus zo geschiedde. Maar alleen, wat gebeurde er. Zodra we gespleten werden, zochten we elkaar meteen weer op, omarmden we elkaar en lieten we elkaar niet meer los. Zo kwamen we niet toe aan eten, konden we ook niet het land bewerken, noch de goden vereren.
“Weet je wat?”, zei Hermes, de meest flexibele van het stel. “We plaatsen de geslachtsorganen die opzij zitten, naar voren. Dan kunnen ze zich slechts tijdelijk met elkaar verenigen en dan hebben ze daarna – als de fun voorbij is- weer alle tijd om ons goden te vereren en het land te bewerken.”
En zo geschiedde.

En zo is het gekomen, dat wij als mensen sindsdien altijd op zoek zijn naar onze wederhelft. Buiten ons zelf en binnen onszelf. Gedreven door het verlangen om die twee gescheiden delen met elkaar te verenigen. En ondanks dat dat verlangen en die levenslange zoektocht voor velen een kwelling kan zijn, het levert ons ook iets op. Namelijk het ontwikkelen van de Expertise van Verbinding. Dat wat ogenschijnlijk gescheiden lijkt, weer verenigen met elkaar. En dat noemen we synthese: 1+1=3, ook wel alchemie genoemd. Het dusdanig verbinden van de verschillende elementen, zodat er een wezenlijke verandering, oftewel transmutatie kan plaatsvinden. En als je dat proces aangaat, ben je een alchemist en dan kun je Lood in goud veranderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s