Op 22 mei 2014 en 22 september 2016 stellen we 40 vrouwelijk leiders in de gezondheidszorg de vraag:
Wat betekent kunst voor jou in tijden van transitie?
Tijdens de workshops inspireren beeldend kunstenares Danielle Jaspers en storyteller en gespreksleider Alma Wattimena de deelneemsters met de verhalen rondom drie kunstwerken: ‘Medicine’ van Gustav en ‘Venus introduceert jonge man aan de zeven vrije kunsten’ en ‘Venus en de drie Gratien’ van Sandro Boticelli.
Alma Wattimena laat hierin zien, wat er gebeurt als je bij wijze van oefening in gesprek gaat met het schilderij. Zij nodigt zo de deelneemsters uit om het niet te laten bij enkel de beschouwing. Maar daagt ze uit om een innerlijke dialoog te voeren met zichzelf in relatie tot hun kunstbeleving. Vervolgens geven ze onder begeleiding van Danielle Jaspers expressie aan wat ze persoonlijk ervaren bij het verhaal en het kunstwerk.
In het laatste deel van de dag delen de deelneemsters in een begeleide gespreksronde van 1,5 uur hun reflecties op hun eigen werken en hun ervaringen. En geeft Danielle Jaspers tot slot haar ervaring terug in een geschilderd beeld dat na een korte veiling bij opbod verkocht wordt aan de directeur van een huisartsenpraktijk. “Om de wachtruimte mee op te vrolijken.”
Impact
De impact die het heeft op de vrouwen laat zich vertalen in reacties:
“Ik voel me weer meer verbonden met de schoonheid van de kunsten en daarmee voel ik me weer meer vrouw in mijn werk.”
“De kwetsbaarheid die deze kunstwerken uitstralen doen me denken aan de kwetsbaarheid van de mensen met wie we in de zorg werken.”
“Ik merk dat ik me weer veilig voel onder vrouwelijke collega’s. We delen allemaal dezelfde missie: in deze tijden van verhoogde werkdruk en besparingen de gezondheidszorg toch menselijk en daadkrachtig houden.”